DEHB: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Tanı almış veya almamış ancak şüphe edilen çocuklarda gerekli testleri yaparak, (Moxo dikkat testi, D2 dikkat testi, zihin performans testi gibi) çocuğun tutum ve davranışlarını gözlemleyerek testin sonuçları da dikkate alınarak “ilaçsız müdahele” programları uygulanır. Buradaki amaç çocuğun kendini yönetmesini sağlamaktır. Özellikle derste, okulda ve toplum içinde davranış sorunlarını ortadan kaldırıp, akademik başarılarına destek olmak amaçlanmaktadır.
DEHB tanısı almış çocukların genel olarak akademik başarısı düşük olur. Bunların olmaması için oyunsallaştırarak çocuğun bilişsel becerilerinin (dikkat, hafıza, odaklanma, okuma sorunlarının giderilmesi, mantık muhakeme gibi) arttırıp, okul hayatına katkıda bulunulmaktadır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuklarda odaklanamamaya, aşırı hareketli olmaya, düşünmeden hareket etmeye ve dürtüsel davranışlar sergilemeye neden olan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Çocuklarda daha yaygın görülse de yetişkinlerde de bu davranış bozukluğu bulunabilir. Genellikle ilaç tedavisi ve konuşma terapisiyle kontrol altına alınmaya çalışılır. Konuşma terapisinin yerine artık bilişsel becerileri geliştirme seansları yapılmaktadır. Bu yöntemlerle çok daha etkili ve gözle görülebilen sonuçlar alınmaktadır.
Şunları içerir:
- DEHB tanılama
- İlaç tedavisi yerine bilişsel becerileri geliştirme